Tarta owocowa z masą mango

tarta owocowa

Porcje: 12

Lista składników:

  • Masa mango

    • 250ml

      ProZero

    • 50g

      masła extra 82% tł.

    • 30g

      mąki niskobiałkowej PKU

    • 100g

      mango pulpy

    • 50g

      cukru

  • Ciasto

    • 100g

      masła extra 82% tł.

    • 50g

      cukru brązowego „Castor”

    • 180g

      mąki niskobiałkowej PKU

    • 20g

      wody

  • Dodatki

    • 80g

      malin

    • 80g

      truskawek

    • 70g

      borówek

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzewamy piernik do 200 stopni C.
  • W celu przygotowania kruchego spodu w misce umieszczamy masło i cukier a następnie mieszając dłońmi doprowadzamy do połączenia wszystkich składników.
  • Do miski dodajemy mąkę, mieszamy i dodajemy 1 łyżkę zimnej wody. Następnie krótko zagniatamy do powstania spójnej masy.
  • Foremkę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej rozwałkowane ciasto. Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
  • Po tym czasie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Przygotowujemy masę mango: masło rozpuszczamy w rondelku, dosypujemy mąkę i stale podgrzewając przygotowujemy zasmażkę.
  • Do rondelka wlewamy ProZero, pulpę mango i dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do zgęstnienia.
  • Zdejmujemy z ognia, całkowicie studzimy i wylewamy na wypieczony i przestudzony kruchy spód.
  • Na wierzchu układamy owoce i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. 
W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    189.61

  • białko

    Białko (g)
    0.24

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    14.08

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.