Tarta owocowa z masą mango
Lista składników:
-
Masa mango
-
250ml
ProZero
-
50g
masła extra 82% tł.
-
30g
mąki niskobiałkowej PKU
-
100g
mango pulpy
-
50g
cukru
-
-
Ciasto
-
100g
masła extra 82% tł.
-
50g
cukru brązowego „Castor”
-
180g
mąki niskobiałkowej PKU
-
20g
wody
-
-
Dodatki
-
80g
malin
-
80g
truskawek
-
70g
borówek
-
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy piernik do 200 stopni C.
- W celu przygotowania kruchego spodu w misce umieszczamy masło i cukier a następnie mieszając dłońmi doprowadzamy do połączenia wszystkich składników.
- Do miski dodajemy mąkę, mieszamy i dodajemy 1 łyżkę zimnej wody. Następnie krótko zagniatamy do powstania spójnej masy.
- Foremkę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej rozwałkowane ciasto. Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
- Po tym czasie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Przygotowujemy masę mango: masło rozpuszczamy w rondelku, dosypujemy mąkę i stale podgrzewając przygotowujemy zasmażkę.
- Do rondelka wlewamy ProZero, pulpę mango i dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do zgęstnienia.
- Zdejmujemy z ognia, całkowicie studzimy i wylewamy na wypieczony i przestudzony kruchy spód.
- Na wierzchu układamy owoce i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
189.61 -
Białko (g)
0.24 -
Fenyloalanina (mg)
14.08