Pieczona dynia z marchewką i cebulą
Lista składników:
-
-
1
dynia hokkaido, 850 po pozbawieniu części niejadalnych
-
3
cebule (ulubionego rodzaju), 300 g
-
1
duża marchewka, 90 g
-
1
ząbek czosnku, 5 g
-
2
łyżki oliwy, 20 g
-
zioła prowansalskie
-
sól i pieprz
-
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
- Dynię hokkaido pozbawioną gniazda nasiennego (nie trzeba jej obierać) kroimy w grubą kostkę.
- Obraną cebulę kroimy w ósemki.
- Obraną marchewkę kroimy w grubsze plastry.
- Warzywa przekładamy do miski. Dodajemy oliwę, drobno posiekany czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku.
- Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż warzywa będą miękkie (ok. 40 min).
Smacznego!
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
74.8 -
Białko (g)
2 -
Fenyloalanina (mg)
79.2