Pieczona dynia z marchewką i cebulą

Pieczona dynia z marchewką i cebulą

Porcje: 8

Lista składników:

    • 1

      dynia hokkaido, 850 po pozbawieniu części niejadalnych

    • 3

      cebule (ulubionego rodzaju), 300 g

    • 1

      duża marchewka, 90 g

    • 1

      ząbek czosnku, 5 g

    • 2

      łyżki oliwy, 20 g

    • zioła prowansalskie

    • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
  • Dynię hokkaido pozbawioną gniazda nasiennego (nie trzeba jej obierać) kroimy w grubą kostkę.
  • Obraną cebulę kroimy w ósemki.
  • Obraną marchewkę kroimy w grubsze plastry.
  • Warzywa przekładamy do miski. Dodajemy oliwę, drobno posiekany czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku.
  • Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż warzywa będą miękkie (ok. 40 min).

Smacznego!

W 1 porcji
  • kcal

    Energia (kcal)
    74.8

  • białko

    Białko (g)
    2

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    79.2

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.