Sałatka z botwinki i mango
Lista składników:
-
-
1
pęczek botwinki (ok. 280 g, w tym buraczki wielkości orzechów włoskich, łodygi i ładne zdrowe liście)
-
1
mango, dojrzałe
-
80g
Violife Le Rond (smak camembert)
-
1
łyżka miodu płynnego lub syropu klonowego
-
3
łyżki oliwy
-
2
łyżki soku z cytryny
-
sól, pieprz do smaku
-
Sposób przygotowania:
- Dokładnie oczyszczamy i myjemy botwinkę, pozostawiając łodygi z buraczkami oraz tylko ładne, zdrowe liście.
- Buraczki odcinamy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 15 minut.
- Buraczki wyławiamy z wody, cienko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Pozostawione liście botwinki i łodyżki siekamy, wrzucamy do dużej miski
- Posypujemy solą, pieprzem, mieszamy z jedną łyżką oliwy.
- Dodajemy buraczki, obrane i pokrojone w kostkę mango i pokrojony Violife
- Przygotowujemy dressing: pozostałe 2 łyżki oliwy, sok z cytryny oraz miód mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem.
- Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
218.15 -
Białko (g)
1.87 -
Fenyloalanina (mg)
92.8