Carpaccio z kalarepy
Lista składników:
-
-
2
szt. kalarepa
-
4
szt. rzodkiewki
-
szczypiorek z 1 cebulki dymki
-
2
kromki chleba niskobiałkowy PKU
-
1
łyżka oliwa z oliwek
-
-
Dressing
-
2
łyżki oliwa z oliwek
-
1
łyżeczka syrop z agawy
-
1
łyżeczka musztarda
-
1
łyżeczka sok z cytryny
-
1g
sól do smaku
-
Sposób przygotowania:
Kalarepy i rzodkiewki umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry. Kalarepę poukładać na talerzu tak, aby plastry nachodziły na siebie. Na nich układamy plastry rzodkiewek. Niskobiałkowy chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, tak aby się zarumienił i był chrupki. Następnie przygotowujemy dressing - wszystkie składniki łączymy w miseczce i doprawiamy szczyptą soli. Mieszamy dokładnie. Plastry warzyw polewamy dressingiem i posypujemy grzankami z niskobiałkowego chleba oraz posiekanym szczypiorem z cebulki dymki.
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)