Chleb ziemniaczany

Lista składników:
-
-
250g
mąki niskobiałkowej Mevalia Bread Mix
-
80ml
ProZero
-
90ml
letniej wody
-
5g
drożdży suszonych instant
-
5g
cukru
-
8g
łuski babki płesznik (Psyllium Husk)
-
2g
½ łyżeczki soli
-
80g
słodkiego ziemniaka, ugotowanego
-
2g
1 łyżeczka oregano, suszonego
-
2g
1 łyżeczka bazylii, suszonej
-
1g
½ łyżeczki tymianku, suszonego
-
10g
1 łyżka oleju rzepakowego, do posmarowania foremki do pieczenia
-
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy zaczyn: łuskę babki płesznik, cukier i drożdże wsypujemy do letniej wody, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
- Ugotowanego ziemniaka przeciskamy przez praskę do sporej miski.
- Dodajemy mąkę PKU, zioła i sól, ProZero, olej i całość mieszamy.
- Dodajemy zaczyn, ponownie mieszamy i wyrabiamy ciasto.
- Przekładamy do foremki wysmarowanej olejem i odstawiamy na 15 minut.
- W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
- Foremkę z chlebem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35 minut.
1 bochenek
-
Energia (kcal)
1114.3 -
Białko (g)
4.9 -
Fenyloalanina (mg)
220.2