Chleb ziemniaczany

chleb ziemniaczany

Porcje: 1

Lista składników:

    • 250g

      mąki niskobiałkowej Mevalia Bread Mix

    • 80ml

      ProZero

    • 90ml

      letniej wody

    • 5g

      drożdży suszonych instant

    • 5g

      cukru

    • 8g

      łuski babki płesznik (Psyllium Husk)

    • 2g

      ½ łyżeczki soli

    • 80g

      słodkiego ziemniaka, ugotowanego

    • 2g

      1 łyżeczka oregano, suszonego

    • 2g

      1 łyżeczka bazylii, suszonej

    • 1g

      ½ łyżeczki tymianku, suszonego

    • 10g

      1 łyżka oleju rzepakowego, do posmarowania foremki do pieczenia

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy zaczyn: łuskę babki płesznik, cukier i drożdże wsypujemy do letniej wody, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  • Ugotowanego ziemniaka przeciskamy przez praskę do sporej miski.
  • Dodajemy mąkę PKU, zioła i sól, ProZero, olej i całość mieszamy.
  • Dodajemy zaczyn, ponownie mieszamy i wyrabiamy ciasto.
  • Przekładamy do foremki wysmarowanej olejem i odstawiamy na 15 minut. 
  • W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
  • Foremkę z chlebem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35 minut.
1 bochenek
  • kcal

    Energia (kcal)
    1114.3

  • białko

    Białko (g)
    4.9

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    220.2

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.