Sałatka z buraków i granatu z olejem lnianym
Lista składników:
-
-
3
duże buraki
-
1
kwaśne jabłko
-
1
łyżka soku z cytryny
-
1
owoc granatu
-
2
laski selera
-
2
łyżki oleju lnianego
-
1
łyżka miodu lub syropu z agawy
-
2
łyżeczki soku z cytryny
-
sól i czarny pieprz
-
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Buraki wyszorować, osuszyć i owinąć w folię aluminiową, następnie włożyć do piekarnika i piec przez 40 – 60 minut. Im dłużej buraki będą się piec tym będą słodsze i bardziej soczyste.
- Kiedy buraki się upieką, rozwinąć je z folii i ostudzić. W tym czasie przygotować pozostałe składniki: jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę pokroić na cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny; seler pokroić na cienkie plasterki, a z granatu delikatnie wydłubać pestki. W szklance wymieszać wszystkie składniki sosu.
- Ostudzone buraki obrać i pokroić na ósemki. Połączyć je jabłkami, selerem oraz sosem i delikatnie wymieszać. Na koniec przełożyć wszystkie składniki na talerz, obsypać granatem.
Smacznego!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)