Surówka z kapusty pekińskiej, jarmużu i gruszki
Lista składników:
-
-
¼
główki kapusty pekińskiej
-
200g
jarmużu (3 liście)
-
1
gruszka
-
1
pietruszka lub seler korzeniowy
-
½
zielonej papryki
-
1
zielona papryczka chilli
-
3
łyżki posiekanego szczypiorku
-
1
łyżka posiekanej natki pietruszki
-
winegret oliwa extra vergine, miód lub syrop klonowy
-
sok z cytryny
-
sól i pieprz
-
Sposób przygotowania:
Kapustę opłukać, osuszyć i posiekać, włożyć do dużej miski. Jarmuż umyć, osuszyć, oderwać liście od twardych części pośrodku i jak najdrobniej je poszatkować. Dodać do kapusty razem z obraną i pokrojoną gruszką, skropić wszystko 2 łyżeczkami soku z cytryny, 2 łyżeczkami oliwy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Dodać resztę składników: obraną i startą na tarce pietruszkę lub seler, cienko posiekaną paprykę, drobno posiekaną zieloną papryczkę chili bez pestek, szczypiorek, natkę i posiekane orzechy (można je lekko zrumienić na patelni). Wszystko wymieszać.
Dodać mieszankę oliwy, miodu lub syropu klonowego i soku z cytryny (wszystkiego po 1 łyżce), doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić na pół godziny jeśli mamy czas.
Smacznego!
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)