Węgierska zupa pieczarkowa z bazylią i kluskami
- Data publikacji: 15.04.2021
- 10 min
Składniki na 3-4 porcje zupy
- 700 ml bulionu warzywnego,
- 100 g marchwi,
- 90 g pieczarek,
- 80 g korzenia pietruszki,
- 50 g cebuli,
- 30 ml oleju,
- 5 g czosnku,
- sól,
- pieprz.
Składniki 4 porcje klusek
- 75 g mąki PKU,
- 75 ml wody,
- 10 g masła,
- 2 g bazylii,
- 1 g soli,
- 1 g pieprzu.
Sposób przygotowania zupy
Pieczarki umyć, razem z cebulą pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Marchewkę, pietruszkę pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić i przesmażyć cebulę, warzywa i pieczarki. Dodać przyprawy i zalać bulionem. Gotować 15 minut.
Sposób przygotowania klusek
Wodę wlać do rondelka, dodać masło i zagotować. Wsypać mąkę, sól, pieprz i mieszać. Posiekać bazylię i dodać do mąki, całość wymieszać. Wyłożyć na blat ciasto i wyrabiać, aż będzie elastyczne. Poszarpać w palcach i wrzucić na wrzącą zupę.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w całości (4 porcje) | w proponowanej jednej porcji |
Energia (kcal) | 528,75 | 132,18 |
Białko (g) | 7,26 | 1,81 |
Fenyloalanina (mg) | 315,25 | 78,81 |
Smacznego!