Czerwone kopytka
Lista składników:
-
-
260g
ugotowanych ziemniaków
-
100g
mały upieczony burak
-
100g
mąki niskobiałkowej użyłam Bezgluten MULTI MIX
-
2
łyżki mąki ziemniaczanej
-
1g
sól
-
masło do polania kopytek
-
mus truskawkowy
-
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieram, gotuję i studzę. Przepuszczam przez praskę.
- Buraka piekę w piekarniku zawiniętego w folii aluminiowej około godziny w temperaturze 180 stopni. Upieczonego obieram, ścieram na tarce.
- Ziemniaki łączę z mąką niskobiałkową, burakami, mąką ziemniaczaną i wyrabiam delikatne ciasto. W razie potrzeby dodaje jeszcze mąkę.
- Odrywam porcje ciasta i formuję wałki. Nożem odcinam kluski około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypuję je dodatkowo mąką. Kopytka gotuję w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę.
- Wyławiam łyżką cedzakową i polewam roztopionym masłem.
- Kopytka można posypać cukrem i polać musem truskawkowym.
Przepis przesłała nam Agnieszka - laureatka konkursu ,,Kolory na talerzu."
W 1 porcji:
-
Energia (kcal)
-
Białko (g)
-
Fenyloalanina (mg)