Czerwone kopytka

czerwone kopytka

Porcje: 1

Lista składników:

    • 260g

      ugotowanych ziemniaków

    • 100g

      mały upieczony burak

    • 100g

      mąki niskobiałkowej użyłam Bezgluten MULTI MIX

    • 2

      łyżki mąki ziemniaczanej

    • 1g

      sól

    • masło do polania kopytek

    • mus truskawkowy

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieram, gotuję i studzę. Przepuszczam przez praskę.
  2. Buraka piekę w piekarniku zawiniętego w folii aluminiowej około godziny w temperaturze 180 stopni. Upieczonego obieram, ścieram na tarce.
  3. Ziemniaki łączę z mąką niskobiałkową, burakami, mąką ziemniaczaną i wyrabiam delikatne ciasto. W razie potrzeby dodaje jeszcze mąkę.
  4. Odrywam porcje ciasta i formuję wałki. Nożem odcinam kluski około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypuję je dodatkowo mąką. Kopytka gotuję w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę.
  5. Wyławiam łyżką cedzakową i polewam roztopionym masłem.
  6. Kopytka można posypać cukrem i polać musem truskawkowym.

Przepis przesłała nam Agnieszka - laureatka konkursu ,,Kolory na talerzu."

W 1 porcji:
  • kcal

    Energia (kcal)

  • białko

    Białko (g)

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.