Pasztet warzywny

Pasztet warzywny

Porcje:

Lista składników:

    • 1

      duży batat, 300 g

    • 1

      mała cukinia, 200 g

    • 2-3

      marchewki, 200 g

    • 100 g

      wegańskiego tartego ‘sera’ mozzarella Violife

    • 2

      łyżeczki majeranku otartego, 5 g 2

    • 1

      łyżka masła, 15 g

    • 2

      łyżki niskobiałkowej bułki tartej

    • ½

      łyżeczki papryki ostrej mielonej

    • 1

      łyżeczka papryki słodkiej mielonej

    • 1

      cebula, 100 g

    • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.
  • Naczynie żaroodporne z przykrywką smarujemy odrobiną masła.
  • Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki bataty i marchewki umieszczamy w przygotowanym naczyniu do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Warzywa pieczemy do miękkości (przez ok. 30 min.)
  • Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, umieszczamy w misce, solimy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie dokładnie odciskamy nadmiar wody.
  • Upieczone warzywa przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem i dodajemy do miski z odciśniętą z nadmiaru wody cukinią.
  • Dodajemy ser Violife i startą na tarce o drobnych oczkach surową cebulę.
  • Całość doprawiamy do smaku oboma rodzajami papryki, mejerankiem, solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • Formę keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy niskobiałkową bułką tartą.
  • Warzywną masę pasztetową przekładamy do foremki i pieczemy w 200 °C przez 25-30 minut.
  • Po całkowitym przestudzeniu przechowujemy w lodówce.
Na całość
  • kcal

    Energia (kcal)
    909.7

  • białko

    Białko (g)
    10.8

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    530.5

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.