Pasztet warzywny
Lista składników:
-
-
1
duży batat, 300 g
-
1
mała cukinia, 200 g
-
2-3
marchewki, 200 g
-
100 g
wegańskiego tartego ‘sera’ mozzarella Violife
-
2
łyżeczki majeranku otartego, 5 g 2
-
1
łyżka masła, 15 g
-
2
łyżki niskobiałkowej bułki tartej
-
½
łyżeczki papryki ostrej mielonej
-
1
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
-
1
cebula, 100 g
-
sól i pieprz do smaku
-
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.
- Naczynie żaroodporne z przykrywką smarujemy odrobiną masła.
- Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki bataty i marchewki umieszczamy w przygotowanym naczyniu do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Warzywa pieczemy do miękkości (przez ok. 30 min.)
- Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, umieszczamy w misce, solimy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie dokładnie odciskamy nadmiar wody.
- Upieczone warzywa przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem i dodajemy do miski z odciśniętą z nadmiaru wody cukinią.
- Dodajemy ser Violife i startą na tarce o drobnych oczkach surową cebulę.
- Całość doprawiamy do smaku oboma rodzajami papryki, mejerankiem, solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
- Formę keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy niskobiałkową bułką tartą.
- Warzywną masę pasztetową przekładamy do foremki i pieczemy w 200 °C przez 25-30 minut.
- Po całkowitym przestudzeniu przechowujemy w lodówce.
Na całość
-
Energia (kcal)
909.7 -
Białko (g)
10.8 -
Fenyloalanina (mg)
530.5