Sałatka warzywna z majonezem z kalafiora
Lista składników:
-
Majonez
-
250g
kalafiora
-
35g
musztardy Sarepskiej
-
64g
oleju rzepakowego
-
sól czarna
-
sól kuchenna i pieprz czarny mielony – wg uznania
-
2g
soku z cytryny
-
-
Sałatka
-
100g
marchwi
-
50g
cukinii
-
50g
buraków
-
30g
cebuli
-
10g
chrzanu
-
50g
jabłek
-
20g
pora
-
40g
rzodkiewki
-
60g
ziemniaków – średnio gotowanych w mundurkach
-
10g
szczypiorku
-
sól i pieprz czarny – wg uznania
-
Sposób przygotowania:
Majonez z kalafiora
Kalafior obieramy z liści i myjemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w wodzie z dodatkiem czarnej soli. Po odlaniu i ostudzeniu blendujemy go wraz z olejem, musztardą, solą kuchenną, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowy majonez przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Sałatka warzywna (około 6 porcji)
Marchew natartą olejem zawinąć w folię i upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C do momentu, aż będzie miękka. Ziemniaki po ugotowaniu obrać i pokroić w kostkę. Resztę warzyw obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić wszystkie warzywa do miski dodać majonez i posiekany szczypiorek. Wymieszać i doprawić do smaku.
Podawać z grzanką niskobiałkową PKU lub innym ulubionym dodatkiem.
Czas przygotowania: około 35 minut.
Na 100g
-
Energia (kcal)
200.1 -
Białko (g)
2.3 -
Fenyloalanina (mg)
93