Śledzie z boczniaków
Lista składników:
-
Sos pomidorowy
-
15g
ziaren gorczycy
-
150g
cebuli
-
25g
cukru
-
60ml
octu
-
50g
masła
-
3
łyżki oleju
-
50g
przecieru pomidorowego
-
2
liście laurowe
-
pieprz biały do smaku
-
-
Boczniakowe śledzie
-
130g
boczniaków
-
1
łyżka oleju
-
Sól i pieprz do smaku
-
-
1 łyżka oleju waży 10 g
Sposób przygotowania:
- Na 1 łyżce oleju przesmażamy pokrojone w paski boczniaki po 2 minuty z każdej strony.
- Zdejmujemy grzyby z patelni, doprawiamy solą i pieprzem, pozostawiamy do wystygnięcia.
- Na maśle przesmażamy gorczycę, dodajemy cebulę pokrojoną w drobne piórka, a kiedy się zeszkli dodajemy przecier pomidorowy, olej, cukier, ocet i przyprawy. Zagotowujemy i delikatnie studzimy.
- Zalewamy boczniaki ciepłym sosem i zamykamy szczelnie w słoiku lub pudełku z wieczkiem.
- Po wystudzeniu do temperatury pokojowej wstawiamy na noc do lodówki.
W 1 porcji
-
Energia (kcal)
172.45 -
Białko (g)
1.93 -
Fenyloalanina (mg)
75.35