Steak z buraka
Lista składników:
-
-
120g
burak (możliwie największa sztuka)
-
0,3kg
szpinak
-
1 kg
ziemniaki
-
10g
tłuszcz roślinny/mleko migdałowe
-
90g
sałatka rzymska
-
400g
brokuł
-
250g
cukinia
-
40g
miód
-
Sposób przygotowania:
Buraki pieczemy z dodatkiem soli, tymianku i miodu do miękkości przez ok 1,5 h. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Upieczone buraki obieramy i dzielimy na grube plastry. Z ziemniaków, tłuszczu i mleka migdałowego przyrządzić gładkie puree. Zielone warzywa gotujemy w wodzie przez ok 1 minutę. Ze szpinaku, odrobiny czosnku i tłuszczu roślinnego przygotowujemy gładkie puree, pozostałe warzywa doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Buraki obsmażamy na patelni z dodatkiem tymianku i czosnku, soli i pieprzu i w końcowym etapie smażenia odrobiny miodu.
Smacznego!
Na 100g
-
Energia (kcal)
58.6 -
Białko (g)
2.1 -
Fenyloalanina (mg)
95.7