Steak z buraka

przepis na steak z buraka

Porcje: 1

Lista składników:

    • 120g

      burak (możliwie największa sztuka)

    • 0,3kg

      szpinak

    • 1 kg

      ziemniaki

    • 10g

      tłuszcz roślinny/mleko migdałowe

    • 90g

      sałatka rzymska

    • 400g

      brokuł

    • 250g

      cukinia

    • 40g

      miód

Sposób przygotowania:

Buraki pieczemy z dodatkiem soli, tymianku i miodu do miękkości przez ok 1,5 h. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Upieczone buraki obieramy i dzielimy na grube plastry. Z ziemniaków, tłuszczu i mleka migdałowego przyrządzić gładkie puree. Zielone warzywa gotujemy w wodzie przez ok 1 minutę. Ze szpinaku, odrobiny czosnku i tłuszczu roślinnego przygotowujemy gładkie puree, pozostałe warzywa doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Buraki obsmażamy na patelni z dodatkiem tymianku i czosnku, soli i pieprzu i w końcowym etapie smażenia odrobiny miodu.

Smacznego! 

Na 100g
  • kcal

    Energia (kcal)
    58.6

  • białko

    Białko (g)
    2.1

  • fenyloalanina

    Fenyloalanina (mg)
    95.7

Apetycznie?
Podziel się przepisem z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.