Pasta z marchewki i bakłażana
- Data publikacji: 19.01.2022
- 10 min
Składniki
- 1 bakłażan,
- 2 marchewki,
- 1 czerwona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- pieprz,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta tymianku.
Sposób przygotowania
Marchewki obrać i pokroić w talarki. Skropić olejem i dodać czosnek pokrojony w plasterki. Wszystko zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Paprykę posmarować olejem, bakłażana i cebulę pokroić w plastry. Ułożyć na blasze do pieczenia i skropić olejem. Dołożyć warzywa do piekącej się marchewki na 20 minut. Paprykę piec do momentu, aż skórka popęka. Upieczone warzywa odstawić do przestygnięcia, a potem obrać paprykę ze skórki i usunąć nasiona. Wszystkie warzywa zblendować i dodać przyprawy.