Gulasz węgierski
- Data publikacji: 25.11.2022
- 10 min
Składniki na pastę gulaszową
- 2 cebule,
- 4 łyżki oleju,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- 1 łyżka ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka nasion kminku,
- szczypta soli i cukru,
- 2/3 szklanki wody.
Składniki na gulasz
- 2 marchewki / 500 g
- 1/3 selera / 250 g
- 1 pietruszka / 150 g
- 3 – 4 łyżki oleju
- 500 g pieczarek
- 1 szklanka czerwonego wina, wytrawnego lub półwytrawnego (opcjonalnie)
- 1 – 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- sól
Przygotowanie
1. Cebulę pokrój w półksiężyce. Na patelni rozgrzej olej i smaż cebulę na średnim ogniu przez 3 minuty. Gdy delikatnie się zeszkli, dodaj przyprawy i smaż na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Po czym wlej wodę, patelnię przykryj pokrywką i duś wszystko przez 10 minut.
2. Obierz marchewki, seler i pietruszki, następnie pokrój w grubą kostkę, a pieczarki na ćwiartki lub połówki.
3. Zblenduj ugotowaną cebulę, tak by uzyskać pastę.
4. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej i dodaj pokrojone warzywa korzeniowe. Smaż przez 10 minut na średnim ogniu – tak, aby warzywa się zarumieniły i były złote.
5. Kiedy warzywa będą już złote i lekko miękkie dodaj pieczarki, wymieszaj i smaż jeszcze przez kolejne 4 – 5 minut (mieszając jak najrzadziej).
6. Do miękkich już warzyw dodaj pastę, czerwone wino (opcjonalnie) oraz bulion. Przykryj i gotuj przez 10 minut, a na koniec dopraw solą.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.