Włoska zupa minestrone
- Data publikacji: 24.10.2019
- 10 min
Składniki
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 średnia marchewka,
- 1 średni seler naciowy,
- ½ pora,
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- szklanka wybranego makaronu PKU,
- 1 łyżeczka drobno posiekanej zielonej pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Drobno posiekany ząbek czosnku podsmaż na oliwie w dużym garnku przez około 2-3 minuty. Drobno pokrój warzywa: marchewkę, seler naciowy i pora. Dodaj do garnka razem z przecierem pomidorowym i bulionem warzywnym. Doprowadź zupę do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez około 15 minut. Dodaj makaron, wymieszaj dokładnie. Gotuj zupę jeszcze przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodaj posiekaną zieloną pietruszkę, sól i pieprz do smaku. Podaj na stół.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Czosnek |
|
|
|
|
Oliwa z oliwek |
|
|||
Marchew |
|
|||
Seler naciowy |
|
|||
Por |
|
|||
Przecier pomidorowy |
|
|||
Bulion warzywny |
|
|||
Makaron PKU |
|
|||
Pietruszka liście |
|
|||
sól* |
|
|||
pieprz* |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!