Zupa chrzanowa

zupa chrzanowa przepis
  • Data publikacji: 12.04.2022
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 30 g masła extra 82% tł.,
  • 30 g mąki n/białkowa PKU,
  • 15 g chrzanu,
  • 150 g ProZero*,
  • 450 g bulionu warzywnego,
  • 100 g ziemniaków,
  • 2 g liści laurowych
  • 4 g ziela angielskiego,
  • 3 g ziarna pieprzu,
  • 10 g koperku ogrodowego.

Przygotowanie

Masło roztopić, dodać mąkę PKU i wykonać zasmażkę. ProZero wlać do zasmażki. Jak zgęstnieje, dodać bulion warzywny, przyprawy i zagotować. Wrzucić do gotującej się zupy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać chrzan starty na drobnej tarce i zagotować ok. 10 minut. Na koniec doprawić do smaku i dodać posiekany koperek.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze:
w całości
w proponowanej porcji/sztuce
Energia (kcal) 573,17 143,29
Białko (g) 7,17 1,79
Fenyloalanina (mg) 440,17 110,04

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.