Zupa chrzanowa
- Data publikacji: 12.04.2022
- 10 min
Składniki
- 30 g masła extra 82% tł.,
- 30 g mąki n/białkowa PKU,
- 15 g chrzanu,
- 150 g ProZero*,
- 450 g bulionu warzywnego,
- 100 g ziemniaków,
- 2 g liści laurowych
- 4 g ziela angielskiego,
- 3 g ziarna pieprzu,
- 10 g koperku ogrodowego.
Przygotowanie
Masło roztopić, dodać mąkę PKU i wykonać zasmażkę. ProZero wlać do zasmażki. Jak zgęstnieje, dodać bulion warzywny, przyprawy i zagotować. Wrzucić do gotującej się zupy ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać chrzan starty na drobnej tarce i zagotować ok. 10 minut. Na koniec doprawić do smaku i dodać posiekany koperek.
Wartości odżywcze
|
|
|
Energia (kcal) | 573,17 | 143,29 |
Białko (g) | 7,17 | 1,79 |
Fenyloalanina (mg) | 440,17 | 110,04 |
Smacznego!