Zupa krem z rzodkiewki i jej liści

zupa krem z rzodkiewki na obiad
  • Data publikacji: 27.05.2020
  • 5 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • pęczek rzodkiewek,
  • cebula,
  • czosnek,
  • ziemniaki,
  • oliwa,
  • sok z cytryny, 
  • sól,
  • pieprz,
  • dwie łyżki jogurtu niskobiałkowego.

Sposób przygotowania

Na dnie garnka podsmaż na oliwie posiekany czosnek oraz cebulę. Dokładnie umyty pęczek rzodkiewek posiekaj drobno wraz z liśćmi. Wrzuć do garnka i duś przez minutę. Ziemniaki pokrój w kostkę i podsmaż, a następnie całość zalej zimną wodą. Gotuj jeszcze przez 15 minut. Na koniec wlej sok z cytryny. Dodaj jogurt niskobiałkowy, dopraw i zmiksuj na gładką masę.

Wartość odżywcza

*do smaku
Zupa krem z rzodkiewki i jej liści
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Pęczek rzodkiewki
115
26,9
0,6
25,3
Cebula
100
Czosnek
10
Ziemniaki
300
Oliwa z oliwek
10
Sok z cytryny 
3
Sól*
 
Pieprz*
 
Jogurt niskobiałkowy
50
woda
1000
Suma
1588

Smacznego! 

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.