Zupa krem z rzodkiewki i jej liści
- Data publikacji: 27.05.2020
- 5 min
Składniki
- pęczek rzodkiewek,
- cebula,
- czosnek,
- ziemniaki,
- oliwa,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- dwie łyżki jogurtu niskobiałkowego.
Sposób przygotowania
Na dnie garnka podsmaż na oliwie posiekany czosnek oraz cebulę. Dokładnie umyty pęczek rzodkiewek posiekaj drobno wraz z liśćmi. Wrzuć do garnka i duś przez minutę. Ziemniaki pokrój w kostkę i podsmaż, a następnie całość zalej zimną wodą. Gotuj jeszcze przez 15 minut. Na koniec wlej sok z cytryny. Dodaj jogurt niskobiałkowy, dopraw i zmiksuj na gładką masę.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Pęczek rzodkiewki |
|
|
|
|
Cebula |
|
|||
Czosnek |
|
|||
Ziemniaki |
|
|||
Oliwa z oliwek |
|
|||
Sok z cytryny |
|
|||
Sól* |
|
|||
Pieprz* |
|
|||
Jogurt niskobiałkowy |
|
|||
woda |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!