Śniadaniowe muffiny
- Data publikacji: 10.01.2019
- 10 min
Składniki
- 50 g niskobiałkowego, niskotłuszczowego kremowego serka,
- 25 g brązowego cukru,
- 4 g mielonego cynamonu,
- 115 g mąki niskobiałkowej,
- 4 g proszku do pieczenia,
- 2 g zamiennika jajka,
- 60 ml zimnej wody,
- 40 ml ProZero*,
- 40 g startego jabłka,
- 30 g startej marchewki.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni.
- Przełóż serek, cynamon i cukier do miski i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj proszek do pieczenia i mąkę.
- W osobnej misce wymieszaj zamiennik jajka, wodę i ProZero.
- Następnie dodaj rozczyn i dokładnie wymieszaj.
- Połącz z jabłkiem i marchewką.
- Przełóż mieszankę do 4 foremek na muffiny (porcja to 2 muffiny).
- Piec 15 – 20 minut, aż się zarumieni.
*ProZero to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do stosowania pod kontrolą lekarza.
Wartości odżywcze
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Niskobiałkowy serek Violife |
|
|
|
|
Brązowy cukier |
|
|||
Cynamon |
|
|||
Mąka niskobiałkowa |
|
|||
Proszek do pieczenia |
|
|||
Zamiennik jajka |
|
|||
Woda |
|
|||
ProZero |
|
|||
Jabłko |
|
|||
Marchew |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!