Sałatka z brokułami i pieczonym czosnkiem

sałatka z brokułami i pieczonym czosnkiem
  • Data publikacji: 27.08.2020
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • cała główka czosnku,
  • 14 różyczek brokuła,
  • oliwa z oliwek (1 łyżka),
  • sól gruboziarnista,
  • świeżo mielony pieprz,
  • 3 garście jarmużu,
  • cytryna.

Sposób przygotowania

Brokuły ugotuj przez 6 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie w blaszce do pieczenia ułóż je wraz z czosnkiem, przypraw i polej oliwą. Skrop cytryną. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Wyjmij i podawaj na lekko zblanszownym jarmużu.

Wartość odżywcze

Sałatka z brokułami i pieczonym czosnkiem
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Czosnek
45
65,5
3,3
145,3
Brokuł
300
Oliwa z oliwek
10
sól gruboziarnista
 
pieprz
 
jarmuż
60
cytryna
3
SUMA
418

Pycha!

 

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.