Skrzydełka z kalafiora

skrzydełka z kalafiora przepis
  • Data publikacji: 08.02.2022
  • 5 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki na około 3 porcje

  • 150 g świeżych, różyczek kalafiora,
  • 120 g mąki n/białkowej PKU,
  • 200 g ProZero,
  • 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej,
  • szczypta mielonej papryki ostrej,
  • woda,
  • sól, pieprz czarny do smaku.

Składniki na Sos Buffalo

  • 100 g ketchupu,
  • 30 g miodu,
  • 15 g sosu siracha chili.

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mąkę, sól, pieprz, papryki. Zalej Pro Zero i wymieszaj, dodaj tyle wody, aby uzyskać ciasto o gęstości ciasta naleśnikowego. Kawałki kalafiora zanurz w przygotowanej masie. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 220 stopniach przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu - ostudź je i zanurz w sosie.

Sposób przygotowania Sosu Buffalo

Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Obtocz w nim kawałki upieczonego kalafiora i wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut.

 

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.