Skrzydełka z kalafiora
- Data publikacji: 08.02.2022
- 5 min
Składniki na około 3 porcje
- 150 g świeżych, różyczek kalafiora,
- 120 g mąki n/białkowej PKU,
- 200 g ProZero,
- 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej,
- szczypta mielonej papryki ostrej,
- woda,
- sól, pieprz czarny do smaku.
Składniki na Sos Buffalo
- 100 g ketchupu,
- 30 g miodu,
- 15 g sosu siracha chili.
Sposób przygotowania
Do miski wsyp mąkę, sól, pieprz, papryki. Zalej Pro Zero i wymieszaj, dodaj tyle wody, aby uzyskać ciasto o gęstości ciasta naleśnikowego. Kawałki kalafiora zanurz w przygotowanej masie. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 220 stopniach przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu - ostudź je i zanurz w sosie.
Sposób przygotowania Sosu Buffalo
Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Obtocz w nim kawałki upieczonego kalafiora i wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut.