Kremowa zupa z selera z dodatkiem czosnkowych grzanek PKU
- Data publikacji: 03.11.2022
- 10 min
Składniki na zupę
- 1 duży seler (800 – 900 g),
- 1 duży ziemniak,
- 1 por, tylko biała część,
- 1 jabłko,
- 2 litry bulionu warzywnego,
- 1 szklanka mleka PROZERO,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i czarny pieprz,
- olej roślinny.
Składniki na czosnkowe grzanki
- 4 kromki czerstwego pieczywa PKU, pokrojone w drobną kostkę,
- ząbek czosnku,
- mała szczypta tymianku i majeranku,
- 3 łyżki oleju,
- sól.
Przygotowanie zupy
W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj pora pokrojonego w talarki i duś na małym ogniu do czasu, aż będzie miękki i słodki (ok. 5-8 min).
Jabłko, ziemniaka oraz selera obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie dodaj warzywa do pora, dokładnie wymieszaj i wlej bulion. Gotuj pod przykryciem do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie (ok. 20-30 min).
Ugotowane w bulionie warzywa zmiksuj na gładki krem, dodaj szklankę mleka i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki i ponownie zmiksuj.
Zupę podawaj z pysznymi grzankami.
Przygotowanie grzanek
Posiekaj drobno czosnek, wymieszaj z olejem, szczyptą soli i ziołami. Tak przygotowanym olejem polej grzanki i dokładnie wymieszaj, żeby były równo pokryte pachnącą mieszanką. Następnie połóż je na suchą patelnię i chwilę praż do czasu, aż zaczną się złocić i intensywnie pachnieć.
Smacznego!