Jadłospis PKU dzień 2
- Data publikacji: 12.05.2022
- 10 min
Śniadanie
Pasta z awokado i suszonych pomidorów
Składniki
- 1 awokado
- kilka suszonych pomidorów
- pół pęczka szczypiorku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- odrobina czosnku przeciśniętego przez praskę
Wykonanie
Awokado obrać i wrzucić do blendera razem z pozostałymi składnikami. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można dodać kilka łyżek wody. Najlepiej podawać z niskobiałkowym pieczywem.
Wartości odżywcze
|
|
|
Energia (kcal) | 758,96 | 252,98 |
Białko (g) | 5,87 | 1,95 |
Fenyloalanina (mg) | 241,40 | 80,46 |
Obiad
Bakłażan w sosie pomidorowym
Składniki
- 2 bakłażany
- 50 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- pomidory z puszki
- szczypta cukru
- sól, pieprz, ulubione suszone zioła do smaku
Wykonanie
Bakłażany umyć i pokroić na plastry ok. 1 cm. Podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy, aby delikatnie się zarumieniły i zmiękły. Następnie przełożyć na talerz. W międzyczasie zagotować pomidory z puszki z przyprawami i szczyptą cukru. Polać sosem bakłażany.
Wartości odżywcze
|
|
|
Energia (kcal) | 644,23 | 214,74 |
Białko (g) | 7,68 | 2,56 |
Fenyloalanina (mg) | 319,20 | 106,40 |
Kolacja
Guacamole z rzodkiewką
Składniki
- dojrzałe awokado
- 2 łyżeczki soku z limonki
- pół pomidora
- kilka rzodkiewek
- łyżka posiekanej cebuli
- ząbek czosnku
- garść listków kolendry
- 2 łyżeczki oliwy
- opcjonalnie pieprz do smaku
Wykonanie
Obrać awokado, usunąć pestkę i pokroić miąższ. Następnie przełożyć do miseczki i skropić sokiem z limonki. Sparzyć pomidora, usunąć skórkę i pokroić w kostkę. Dodać do awokado. Umyć i pokroić rzodkiewki i dodać do reszty. Doprawić solą, wrzucić posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, oliwę i wymieszać dokładnie. Można doprawić pieprzem dla zaostrzenia smaku.
Wartości odżywcze
|
|
|
Energia (kcal) | 343,51 | 114,50 |
Białko (g) | 4,59 | 1,53 |
Fenyloalanina (mg) | 186,27 | 62,09 |
Smacznego!