Pieczona dynia z marchewką i cebulą

pieczona dynia z marchewką przepis
  • Data publikacji: 28.10.2019
  • 5 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 1 dynia hokkaido,
  • 3 cebule (ulubiony rodzaj),
  • 1 marchewka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Obierz dynię ze skóry, przy pomocy łyżki wyjmij nasiona z jej wnętrza. Pokrój dynię w kostkę. Obierz cebulę, pokrój na większe kawałki. Marchewkę obierz i pokrój w grubsze plastry. Warzywa przerzuć do miski. Dodaj oliwę, drobno posiekany czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Włóż do piekarnika i piecz, aż warzywa będą miękkie (ok. 40 min).

Wartość odżywcza

*do smaku *brak wartości odżywczej w tabelach
Pieczona dynia z marchewką i cebulą
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Dynia hokkaido
800
48
1,3
50,3
Cebula
300
Marchew
45
Czosnek
5
Oliwa z oliwek
20
zioła prowansalskie**
6
sól*
 
pieprz*
 
Suma
1176

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

PolecaMy

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.