Pieczona dynia z marchewką i cebulą
- Data publikacji: 28.10.2019
- 5 min
Składniki
- 1 dynia hokkaido,
- 3 cebule (ulubiony rodzaj),
- 1 marchewka,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Obierz dynię ze skóry, przy pomocy łyżki wyjmij nasiona z jej wnętrza. Pokrój dynię w kostkę. Obierz cebulę, pokrój na większe kawałki. Marchewkę obierz i pokrój w grubsze plastry. Warzywa przerzuć do miski. Dodaj oliwę, drobno posiekany czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Włóż do piekarnika i piecz, aż warzywa będą miękkie (ok. 40 min).
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Dynia hokkaido |
|
|
|
|
Cebula |
|
|||
Marchew |
|
|||
Czosnek |
|
|||
Oliwa z oliwek |
|
|||
zioła prowansalskie** |
|
|||
sól* |
|
|||
pieprz* |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!