Bigos z jarmużu
- Data publikacji: 10.01.2022
- 5 min
Składniki
- 2 sztuki cebuli,
- 2 marchewki,
- 2 opakowania jarmużu po 200 g,
- koncentrat pomidorowy słoiczek 200 g,
- 500 g pieczarek,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 3 liście laurowe,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 1 łyżka tymianku,
- 1 łyżeczka lubczyku,
- sól,
- ostra papryka lub wędzona papryka - do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania
Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju w garnku. Dodać starte marchewki i pokrojone pieczarki. Przykryć i smażyć do momentu, aż pieczarki będą miękkie. Wrzucić pokrojony jarmuż i przyprawy. Zalać 1 filiżanką wody i dusić przez 20 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać.