Sałatka z buraków
- Data publikacji: 25.12.2020
- 10 min
Składniki
- 400 g cukinii pokrojonej w kostkę,
- 210 g buraków,
- 150 g średnich ziemniaków,
- 120 g kiszonego ogórka,
- 53 g średniej cebuli,
- 50 g oleju rzepakowego,
- tłoczonego na zimno,
- 12 g posiekanej świeżej pietruszki,
- sól pieprz czarny wg uznania do smaku.
Sposób przygotowania
- W osobnych garnkach ugotować al dente umyte ziemniaki i buraki ze skórką.
- Po ugotowaniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie obrać.
- Obrać i posiekać cebulę.
- Na patelni na średnim ogniu rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać cebulę i smażyć, aż cebula nabierze pięknego złocistego koloru.
- W razie potrzeby dolać oleju.
- Zostawić do ostygnięcia.
- Pociąć ziemniaki, buraki i ogórka na małe kostki. Włożyć do jednej miski.
- Cukinię przesmażyć na oleju i doprawić solą i pieprzem. Dodać do miski.
- Do mieszanki dodać cebulę razem z olejem.
- Doprawić natką pietruszki, solą, pieprzem i lekko wymieszać.
- Dla podniesienia wartości odżywczych można posypać sałatkę chrupiącymi Mini Crackers.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Cukinia |
|
|
|
|
Burak |
|
|||
Ziemniaki |
|
|||
Kiszony ogórek |
|
|||
Cebula |
|
|||
Olej rzepakowy |
|
|||
Natka pietruszki |
|
|||
Sól* |
|
|||
Pieprz* |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!