Tarta z warzywami
- Data publikacji: 06.10.2022
- 10 min
Składniki - tarta
- 200 g mąki niskobiałkowej PKU,
- 100 g zimnego masła,
- 4 łyżki wody,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki soli.
Składniki - nadzienie
- 1 mała cukinia,
- 1 duży lub 2 małe pomidory,
- 1 czerwona cebula,
- 250 – 300 g serka kanapkowego naturalnego PKU,
- 2 łyżki świeżych ziół (możesz użyć mixu dowolnych: bazylia, tymianek, oregano, pietruszka, szczypiorek),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- pół zielonej papryki (opcjonalnie),
- sól i pieprz.
Wykonanie
Do miski wsyp mąkę, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, pół łyżeczki soli, oregano i tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz 4 łyżki zimnej wody. Wszystko zagnieć rękoma do uzyskania jednolitego ciasta. Na czas krojenia składników ciasto możesz wstawić do lodówki. Cukinię, pomidory oraz cebulę pokrój w grubsze półplasterki, paprykę pokrój wzdłuż.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Na blacie rozłóż papier do pieczenia, podsyp go odrobiną mąki i rozwałkuj ciasto, po czym połóż na blasze z piekarnika. Następnie rozprowadź serek naturalny, tak aby zostawić rant minimum 3-4 cm. Wierzch posyp posiekanymi świeżymi ziołami.
Układaj pokrojone warzywa naprzemiennie. Całość skrop odrobiną oliwy, dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą. Boki ciasta zagnij do środka na warzywa i wstaw tartę do piekarnika, piecz przez 40 minut. I gotowe!