Tarta z warzywami

przepis na tartę z warzywami
  • Data publikacji: 06.10.2022
  • 10 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki - tarta

  • 200 g mąki niskobiałkowej PKU,
  • 100 g zimnego masła,
  • 4 łyżki wody,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki soli.

Składniki - nadzienie 

  • 1 mała cukinia,
  • 1 duży lub 2 małe pomidory,
  • 1 czerwona cebula,
  • 250 – 300 g serka kanapkowego naturalnego PKU,
  • 2 łyżki świeżych ziół (możesz użyć mixu dowolnych: bazylia, tymianek, oregano, pietruszka, szczypiorek),
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pół zielonej papryki (opcjonalnie),
  • sól i pieprz.

Wykonanie

Do miski wsyp mąkę, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, pół łyżeczki soli, oregano i tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz 4 łyżki zimnej wody. Wszystko zagnieć rękoma do uzyskania jednolitego ciasta. Na czas krojenia składników ciasto możesz wstawić do lodówki. Cukinię, pomidory oraz cebulę pokrój w grubsze półplasterki, paprykę pokrój wzdłuż.

Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Na blacie rozłóż papier do pieczenia, podsyp go odrobiną mąki i rozwałkuj ciasto, po czym połóż na blasze z piekarnika. Następnie rozprowadź serek naturalny, tak aby zostawić rant minimum 3-4 cm. Wierzch posyp posiekanymi świeżymi ziołami.

Układaj pokrojone warzywa naprzemiennie. Całość skrop odrobiną oliwy, dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą. Boki ciasta zagnij do środka na warzywa i wstaw tartę do piekarnika, piecz przez 40 minut. I gotowe!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.