Specjalistyczna żywność niskobiałkowa

Głodna pani
  • Data publikacji: 11.10.2024
  • 5 min
dr n. med i n. o zdr.  Nina Konecka

dr n. med i n. o zdr. Nina Konecka
Dietetyk kliniczny

Pacjent z fenyloketonurią stosuje dietę ubogofenyloalaninową do końca życia, stąd tak ważne jest jej prawidłowe zbilansowane oraz możliwość przyrządzania posiłków w oparciu o produkty o niskiej zawartości białka. Głównymi filarami diety są preparaty dostarczające wszystkich niezbędnych aminokwasów (z wyjątkiem fenyloalaniny), są to np. preparaty PKU cooler, PKU gel czy PKU ekspress. Kolejnym filarem jest żywność tradycyjna o niskiej zawartości białka (np. wybrane warzywa i owoce) oraz dedykowane pacjentom z fenyloketonurią produkty o niskiej zawartości białka oznaczane przez producenta określeniem „PKU”. Na rynku dostępne są różne produkty niskobiałkowe, wymienić tu należy: 

  • mąki i mieszanki mąk  PKU np. do wypieku chleba, do ciast, naleśników, pierogów, pyz itp.
  • gotowe mieszanki do wypieków PKU np. do muffinek 
  • gotowe pieczywo PKU np. chleb, bułki, ciabatta
  • gotowe dania PKU np. spody do pizzy, koncentrat ciasta kruchego, placki ziemniaczane, sos gulaszowy, rosół, pomidorowa 
  • bułka tarta PKU
  • ryż PKU
  • makaron PKU
  • kasze np. kus kus, grysik 
  • płatki śniadaniowe  PKU
  • słodycze PKU np. wyroby czekoladowe (Vitabite), ciastka, markizy, herbatniki, drożdżówki
  • wyroby słodkie PKU np. galaretki o różnych smakach, kisiel 
  • przekąski słone PKU np. paluszki, precelki, chipsy 
  • zastępnik całego jajka lub białka PKU
  • napój ryżowy, kokosowy-  w proszku 
  • zastępnik mleka w formie płynnej np. ProZero 
  • śmietanka niskobiałkowa PKU

Produkty te dają wiele możliwości w gotowaniu i przyrządzaniu ciekawych oraz smacznych potraw o niskiej zawartości białka, które nie różnią się od tradycyjnych dań. Pozwalają one na prawidłowe zbilansowanie diety pod kątem kaloryczności oraz spożycia makroskładników. Co ważne jest to żywność specjalistyczna, produkowana w oparciu o dokładne receptury, tak aby mogła być stosowana przez całe życie u osób pozostających na diecie ubogofenyloalninowej w celu możliwości uzupełnienia diety w niezbędne składniki odżywcze. 

Dodatkowym atutem produkty PKU mogą być również wykorzystywane przez pacjentów z innymi schorzeniami m.in. przez pacjentów z wrodzonymi wadami metabolizmu białek, z chorobą syropu klonowego, w kwasicach organicznych. W takie produkty można zaopatrzyć się w sklepach internetowych np.

pkusklep.pl 

balviten.pl

bezgluten.pl

 

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.