Langosz PKU
- Data publikacji: 15.04.2021
- 5 min
Składniki na 2 porcje
- 125 g maki PKU,
- 80 ml ProZero*,
- 50 g ugotowanych ziemniaków -odmiana sypka (przeciśniętych przez praskę),
- woda z ugotowanych ziemniaków,
- 20 g margaryny roztopionej,
- 10 g cukru,
- 7 g świeżych drożdży,
- 1 g soli,
- 1 g zamiennika białka (z 40 g wody).
Sposób przygotowania
Wymieszać ProZero, drożdże i cukier, odstawić na 15 minut. Wymieszać zamiennik jajka z wodą. Dodać do ProZero, zamiennik jajka i wymieszać, następnie dodać roztopioną margarynę i wymieszać całość. Do miski dodać mąkę i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Dodać sól i mieszaninę ProZero. Wyrobić ciasto i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, następnie uformować 2 placki. Smażyć na głębokim tłuszczu w 170°C około 5 minut z każdej strony.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w całości | w proponowanej 1 porcji |
Energia (kcal) | 728,39 | 364,19 |
Białko (g) | 2,3 | 1,15 |
Fenyloalanina (mg) | 86,85 | 43,42 |
Smacznego!