Langosz PKU

langosz pku na obiad
  • Data publikacji: 15.04.2021
  • 5 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki na 2 porcje

  • 125 g maki PKU,
  • 80 ml ProZero*,
  • 50 g ugotowanych ziemniaków -odmiana sypka (przeciśniętych przez praskę),
  • woda z ugotowanych ziemniaków,
  • 20 g margaryny roztopionej,
  • 10 g cukru,
  • 7 g świeżych drożdży,
  • 1 g soli,
  • 1 g zamiennika białka (z 40 g wody).

Sposób przygotowania

Wymieszać ProZero, drożdże i cukier, odstawić na 15 minut. Wymieszać zamiennik jajka z wodą. Dodać do ProZero, zamiennik jajka i wymieszać, następnie dodać roztopioną margarynę i wymieszać całość. Do miski dodać mąkę i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Dodać sól i mieszaninę ProZero. Wyrobić ciasto i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, następnie uformować 2 placki. Smażyć na głębokim tłuszczu w 170°C około 5 minut z każdej strony. 

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze w całości w proponowanej 1 porcji
Energia (kcal) 728,39 364,19
Białko (g) 2,3 1,15
Fenyloalanina (mg) 86,85 43,42

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.