Konfitura z gruszki i cytryny
- Data publikacji: 19.03.2020
- 10 min
Składniki
- 1 kg gruszek,
- 30 dkg cukru,
- sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania
Gruszki obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój na kawałki i przełóż do garnka. Skrop gruszki sokiem z cytryny i wlej szklankę wody. Następnie gotuj całość około 15 minut, po czym dodaj cukier i gotuj aż woda wyparuje. Gorące powidła gruszkowe przełóż do słoików i pasteryzuj. Taka konfitura idealnie smakuje z niskobiałkowymi naleśnikami!
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Gruszki |
|
|
|
|
Cukier |
|
|||
Cytryna (sok) |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!