Placuszki z dyni
- Data publikacji: 30.09.2021
- 5 min
Składniki
- 1 szklanka drobno startej dyni,
- 1/2 szklanki jogurtu kokosowego,
- 3-4 łyżeczki zamiennika jajka niskobiałkowego PKU,
- 2-3 łyżki cukru,
- 1 szklanka mąki PKU,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- olej roślinny do smażenia,
- dodatki typu: cukier puder/powidła lub syrop klonowy.
Sposób przygotowania
Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki i zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach. Następnie przełożyć do miski. Dodać jogurt kokosowy, zamiennik jajka, cukier i wymieszać. W drugiej misce wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać łyżką. Na patelni do naleśników lub teflonowej rozgrzać odrobinę oleju roślinnego. Nakładać po 2 łyżki ciasta na 1 placek i wyrównać jego powierzchnię łyżką. Smażyć przez około 2 minuty, aż lekko urosną i zarumienią się. Przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Przed smażeniem kolejnych placuszków, należy wyczyścić patelnię i posmarować na nowo olejem.