Barszcz czerwony z uszkami PKU
- Data publikacji: 25.11.2022
- 10 min
Składniki
- 2 kg buraków,
- 1/2 kg jabłek,
- 200 g marchwi,
- 4 duże ząbki czosnku,
- 10 g majeranku,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- kilka ziaren pieprzu,
- 50 ml octu balsamicznego,
- 4 l wody,
- 500 g mąki niskobiałkowej PKU,
- 120 g suszonych boczniaków,
- 2 średnie cebule,
- sól i pieprz biały mielony,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie
Boczniaki mocz w letniej wodzie ok. 20 min. Gotuj do miękkości (około 30 min.) w wodzie, w której się moczyły. Następnie je zmiel.
Barszcz
Do 4 litrów zimnej wody wrzuć 4 liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, pokrojoną marchew, obrane i pokrojone buraki oraz pokrojony czosnek. Całość dopraw majerankiem i dolej ocet balsamiczny, tuż po zagotowaniu zdejmij z palnika. Przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 1 dzień. Przed podaniem barszcz odcedź, dopraw niewielką ilością octu balsamicznego, białym pieprzem i solą. Zagotuj.
Wykonanie uszek
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i ciepłą wodę (około 100-150 ml). Za pomocą łyżki zarób ciasto. Posyp blat niewielką ilością mąki pszennej i dokładnie wyrób ciasto. Następnie dodaj odrobinę oleju rzepakowego i ponownie wyrób.
Ciasto włóż do miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 15 minut do lodówki. Na rozgrzanej patelni zeszklij pokrojone cebule. Dodaj szczyptę majeranku, mielony biały pieprz, sól i wymieszaj. Całość podlej odrobiną oleju rzepakowego i dodaj ugotowane i zmielone boczniaki. Teraz całość podduś, cały czas mieszając, a następnie wystudź. Ciasto wyrób i podziel na 3 równe części. Rozwałkuj je na blacie posypanym mąką na grubość około 2 mm i odetnij brzegi, nadając ciastu prostokątny kształt. Wierzch posmaruj za pomocą pędzelka wodą. Małą łyżeczką ułóż w rządku kulki farszu w odstępach 4-5 cm. Złóż ciasto, starając się zawijać je bardzo równomiernie, przyciśnij dokładnie przy farszu. Kieliszkiem do wina wytnij koła z zalepionym farszem, następnie skręć brzegi, mocno zaciśnij, zostawiając palec w środku.
Przed ugotowaniem uszka delikatnie osusz, następnie wrzuć do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotuj 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Łyżką cedzakową przełóż uszka do naczynia z zimną wodą na 2 minuty i wyjmij na talerze.
Podaj z wcześniej przygotowanym barszczem i voilà!