Leczo z bakłażanem
- Data publikacji: 12.08.2021
- 5 min
Składniki
- 1 mały bakłażan,
- 150 g pieczarek,
- 1 mała cukinia,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oliwy extra vergine,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- świeżo zmielony pieprz,
- 250 g domowego przecieru pomidorowego,
- 2 papryki (różne kolory).
Sposób przygotowania
Czosnek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem oliwy extra vergine. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy przez ok. 10 minut, następnie dodajemy świeżo zmielony pieprz. Pomidory obieramy ze skóry i usuwany nasiona, kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałych warzyw. Zalewamy to wszystko przecierem pomidorowym i doprawiamy oregano.