Tarta owocowa z masą mango i owocami
- Data publikacji: 21.04.2022
- 10 min
*składniki na 12 porcji
Masa
- 250 g ProZero*
- 50 g masła extra 82% tł.
- 30 g mąki n/białkowa PKU
- 100 g mango pulpy
- 50 g cukru
Owoce
- 80 g malin,
- 80 g truskawek,
- 70 g borówek.
Przygotowanie
Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, przygotować zasmażkę. Zalać ProZero i dodać cukier. Pulpę z mango gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Wystudzić i zalać chłodną masą wypieczoną tartę. Ułożyć owoce i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Ciasto kruche
- 100 g masła extra 82% tł.,
- 50 g cukru brązowego ,,Castor”,
- 180 g mąki n/białkowa PKU,
- 20 g wody.
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Wrzucić do miski masło i cukier brązowy, mieszać rękami, aż połączą się wszystkie składniki. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać 1 łyżkę zimnej wody i mieszać, aż powstanie jednolita masa. Wyłożyć foremkę o średnicy 24 cm papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wstawić na 10 minut do zamrażarki. Następnie wypiec w rozgrzanym piekarniku 20 minut i wystudzić. Na koniec ozdobić owocami.
Wartości odżywcze
|
|
|
Energia (kcal) | 2 632,10 | 219,34 |
Białko (g) | 4,41 | 0,37 |
Fenyloalanina (mg) | 195,04 | 16,25 |
Smacznego!