Lemoniada ogórkowa
- Data publikacji: 01.07.2019
- 10 min
Składniki na dużą karafkę
- ½ ogórka szklarniowego lub dwa gruntowe, starte na dużych oczkach tarki,
- kawałek imbiru długości 2 cm, obrany i starty na małych oczkach tarki,
- 4 plasterki cytryny,
- litr zimnej wody,
- ½ – 1 łyżeczka syropu z agawy,
- kostki lodu.
Przygotowanie
Ogórki, imbir, cytrynę i syrop z agawy włożyć do dużej karafki i kilka razy ugnieść drewnianą łyżką. Zalać zimną wodą i dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie można lemoniadę przecedzić przez sito albo podać razem z ogórkami. Schłodzoną lemoniadę podawać z kostkami lodu.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Woda |
|
|
|
|
Ogórek* |
|
|||
Imbir* |
|
|||
Cytryna* |
|
|||
Syrop z agawy |
|
|||
Kostki lodu |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!