Lemoniada ogórkowa

lemoniada ogórkowa
  • Data publikacji: 01.07.2019
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki na dużą karafkę

  • ½ ogórka szklarniowego lub dwa gruntowe, starte na dużych oczkach tarki,
  • kawałek imbiru długości 2 cm, obrany i starty na małych oczkach tarki,
  • 4 plasterki cytryny,
  • litr zimnej wody,
  • ½ – 1 łyżeczka syropu z agawy,
  • kostki lodu.

Przygotowanie

Ogórki, imbir, cytrynę i syrop z agawy włożyć do dużej karafki i kilka razy ugnieść drewnianą łyżką. Zalać zimną wodą i dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie można lemoniadę przecedzić przez sito albo podać razem z ogórkami. Schłodzoną lemoniadę podawać z kostkami lodu.

Wartość odżywcza

* nie uwzględniono wartości odżywczych, ponieważ ciężko ilość składników które mogą przejść do roztworu
Lemoniada ogórkowa
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Woda
1000
2,4
0
0
Ogórek*
18
Imbir*
 
Cytryna*
 
Syrop z agawy
8
Kostki lodu
 
Suma
1026

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.