Steak z buraka
- Data publikacji: 01.07.2019
- 5 min
Składniki
- burak (możliwie największa sztuka),
- szpinak 0,3 kg,
- ziemniaki 1 kg,
- tłuszcz roślinny/mleko migdałowe,
- sałata rzymska mini/brokuł/cukinia,
- miód,
- tymianek/sól/pieprz/majeranek/czosnek.
Przygotowanie
Buraki pieczemy z dodatkiem soli, tymianku i miodu do miękkości przez ok 1,5 h. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Upieczone buraki obieramy i dzielimy na grube plastry. Z ziemniaków, tłuszczu i mleka migdałowego przyrządzić gładkie puree. Zielone warzywa gotujemy w wodzie przez ok 1 minutę. Ze szpinaku, odrobiny czosnku i tłuszczu roślinnego przygotowujemy gładkie puree, pozostałe warzywa doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Buraki obsmażamy na patelni z dodatkiem tymianku i czosnku, soli i pieprzu i w końcowym etapie smażenia odrobiny miodu.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Burak |
|
|
|
|
Szpinak |
|
|||
Ziemniaki |
|
|||
Tłuszcz roślinny |
|
|||
Sałatka rzymska |
|
|||
Brokuł |
|
|||
Cukinia |
|
|||
Miód |
|
|||
Tymianek* |
|
|||
Sól* |
|
|||
Pieprz* |
|
|||
Majeranek* |
|
|||
Czosnek |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!