Steak z buraka

przepis na steak z buraka
  • Data publikacji: 01.07.2019
  • 5 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • burak (możliwie największa sztuka),
  • szpinak 0,3 kg,
  • ziemniaki 1 kg,
  • tłuszcz roślinny/mleko migdałowe,
  • sałata rzymska mini/brokuł/cukinia,
  • miód,
  • tymianek/sól/pieprz/majeranek/czosnek.

Przygotowanie

Buraki pieczemy z dodatkiem soli, tymianku i miodu do miękkości przez ok 1,5 h. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Upieczone buraki obieramy i dzielimy na grube plastry. Z ziemniaków, tłuszczu i mleka migdałowego przyrządzić gładkie puree. Zielone warzywa gotujemy w wodzie przez ok 1 minutę. Ze szpinaku, odrobiny czosnku i tłuszczu roślinnego przygotowujemy gładkie puree, pozostałe warzywa doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Buraki obsmażamy na patelni z dodatkiem tymianku i czosnku, soli i pieprzu i w końcowym etapie smażenia odrobiny miodu.

Wartość odżywcza

*do smaku
Steak z buraka
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Burak
120
58,6
2,1
95,7
Szpinak
300
Ziemniaki
1000
Tłuszcz roślinny
10
Sałatka rzymska
90
Brokuł
400
Cukinia
250
Miód
40
Tymianek*
 
Sól*
 
Pieprz*
 
Majeranek*
 
Czosnek
10
Suma
2220

Smacznego! 

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.