Konfitura dyniowo-pomarańczowa

przepis na konfiture z dyni i pomaranczy
  • Data publikacji: 27.02.2020
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 1,5 kg dyni,
  • 1kg pomarańczy,
  • 400g cukru,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • mała łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania

Dynię obierz i wydrąż. Pokrój w kostkę i przełóż do garnka, zasypując cukrem. Zostaw na godzinę, aby puściła sok. Następnie gotuj ją na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy dynia powoli zacznie się rozpadać, dorzuć do niej obrane i pokrojone w kostkę pomarańcze. Gotuj do momentu, aż dynia i pomarańcze się rozgotują, a woda odparuje. Następnie przypraw gałką i cynamonem. Przełóż do słoików i zajadaj, kiedy chcesz! 

Wartość odżywcza

 
Konfitura dyniowo-pomarańczowa
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Dynia
1500
88,8
1
37,9
Pomarańcza
1000
Cukier
400
Gałka muszkatołowa
2
Cynamon
4
Suma
2906

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.