Konfitura dyniowo-pomarańczowa
- Data publikacji: 27.02.2020
- 10 min
Składniki
- 1,5 kg dyni,
- 1kg pomarańczy,
- 400g cukru,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- mała łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania
Dynię obierz i wydrąż. Pokrój w kostkę i przełóż do garnka, zasypując cukrem. Zostaw na godzinę, aby puściła sok. Następnie gotuj ją na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy dynia powoli zacznie się rozpadać, dorzuć do niej obrane i pokrojone w kostkę pomarańcze. Gotuj do momentu, aż dynia i pomarańcze się rozgotują, a woda odparuje. Następnie przypraw gałką i cynamonem. Przełóż do słoików i zajadaj, kiedy chcesz!
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Dynia |
|
|
|
|
Pomarańcza |
|
|||
Cukier |
|
|||
Gałka muszkatołowa |
|
|||
Cynamon |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!