Gnocci PKU
- Data publikacji: 19.04.2021
- 5 min
Składniki
- 250 g średnich ziemniaków,
- 50 g mąki n/białkowej PKU,
- 20 g masła extra 82% tł.,
- 2 g gałki muszkatołowej,
- 250 g ProZero*,
- 100 g świeżego szpinaku,
- 50 g cebuli,
- 40 g mąki n/białkowej PKU,
- 30 g masła extra 82% tł.,
- 20 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
- 10 g czosnku,
- 2 g soli,
- 2 g czarnego pieprzu mielonego.
Sposób przygotowania Gnocci
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, gałkę i masło. Delikatnie wymieszać tak, aby powstało grudkowate ciasto. Zostawić na 5 minut. Uformować wałki i za pomocą widelca formować gnocchi. Zagotować wodę i osolić .Wrzucać kluski na 3-4 minuty. Po tym czasie przełożyć do miski z lodem i zimną wodą, aby zahartować kluski. Kiedy tylko wystygną odcedzić i przelać oliwą z oliwą. Polewać gotowym sosem. Cebulę i czosnek posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, czosnek i smażyć przez 3 minuty. Dodać szpinak i smażyć kolejne 2 minuty. Zalać ProZero i dodać mąkę PKU. Mieszać i czekać, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w całości | w proponowanej porcji/sztuce |
Energia (kcal) | 1300,84 | 433,61 |
Białko (g) | 9,53 | 3,17 |
Fenyloalanina (mg) | 467,46 | 155,82 |
Smacznego!