Gnocci PKU

gnocci pku na obiad
  • Data publikacji: 19.04.2021
  • 5 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 250 g średnich ziemniaków,
  • 50 g mąki n/białkowej PKU,
  • 20 g masła extra 82% tł.,
  • 2 g gałki muszkatołowej,
  • 250 g ProZero*,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 50 g cebuli,
  • 40 g mąki n/białkowej PKU,
  • 30 g masła extra 82% tł.,
  • 20 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • 10 g czosnku,
  • 2 g soli,
  • 2 g czarnego pieprzu mielonego.

Sposób przygotowania Gnocci

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, gałkę i masło. Delikatnie wymieszać tak, aby powstało grudkowate ciasto. Zostawić na 5 minut. Uformować wałki i za pomocą widelca formować gnocchi. Zagotować wodę i osolić .Wrzucać kluski na 3-4 minuty. Po tym czasie przełożyć do miski z lodem i zimną wodą, aby zahartować kluski. Kiedy tylko wystygną odcedzić i przelać oliwą z oliwą. Polewać gotowym sosem. Cebulę i czosnek posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, czosnek i smażyć przez 3 minuty. Dodać szpinak i smażyć kolejne 2 minuty. Zalać ProZero i dodać mąkę PKU. Mieszać i czekać, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze w całości w proponowanej porcji/sztuce
Energia (kcal) 1300,84 433,61
Białko (g) 9,53 3,17
Fenyloalanina (mg) 467,46 155,82

Smacznego! 

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.