Pieczony batat z warzywnym chilli
- Data publikacji: 10.01.2019
- 5 min
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 45 minut
Ilość porcji: 3 porcje chili
Składniki
- 1 mały batat,
- 3 łyżeczki oleju,
- 20 g czerwonej cebuli, posiekanej,
- 50 g pieczarek, posiekanych,
- 100 g marchewki, obranej i drobno pokrojonej,
- 100 g dyni piżmowej, obranej, pozbawionej nasion i drobno pokrojonej,
- ½ ząbka czosnku, rozgniecionego,
- 1 g koncentratu pomidorowego,
- 1 g łagodnej przyprawy chili,
- 100 g krojonych pomidorów z puszki,
- 50 ml wody,
- 40 g sera Violife do pizzy o smaku mozzarelli, tartego.
Sposób przygotowania
- Rozgrzać piekarnik elektryczny do 200°C/180°C z termoobiegiem lub piekarnik gazowy do poziomu 6.
- Batata umyć i oskrobać. Piec w piekarniku przez 30 minut, do miękkości.
- W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, pieczarki, marchewkę, dynię, czosnek i dusić przez 5 minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę chili i dusić przez kolejną minutę.
- Dodać krojone pomidory i wodę. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż warzywa zmiękną.
- Batata przekroić na połowę i na wierzch nałożyć chili.
- Posypać tartym serem.
Porada: Pozostałą część chili możesz wykorzystać podając z ryżem niskobiałkowym.
Smacznego!