Sałatka z buraków i granatu z olejem lnianym
- Data publikacji: 21.01.2019
- 5 min
Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki na 2 porcje
Składniki na sałatkę
- 3 duże buraki,
- 1 kwaśne jabłko + 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 owoc granatu,
- 2 laski selera.
Składniki na sos
- 2 łyżki oleju lnianego,
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- sól i czarny pieprz.
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Buraki wyszorować, osuszyć i owinąć w folię aluminiową, następnie włożyć do piekarnika i piec przez 40 – 60 minut. Im dłużej buraki będą się piec tym będą słodsze i bardziej soczyste.
- Kiedy buraki się upieką, rozwinąć je z folii i ostudzić. W tym czasie przygotować pozostałe składniki: jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę pokroić na cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny; seler pokroić na cienkie plasterki, a z granatu delikatnie wydłubać pestki. W szklance wymieszać wszystkie składniki sosu.
- Ostudzone buraki obrać i pokroić na ósemki. Połączyć je jabłkami, selerem oraz sosem i delikatnie wymieszać. Na koniec przełożyć wszystkie składniki na talerz, obsypać granatem.
Smacznego!