Sałatka z buraków i granatu z olejem lnianym

SAŁATKA Z BURAKÓW I GRANATU Z OLEJEM LNIANYM
  • Data publikacji: 21.01.2019
  • 5 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki na 2 porcje

Składniki na sałatkę

  • 3 duże buraki,
  • 1 kwaśne jabłko + 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 owoc granatu,
  • 2 laski selera.

Składniki na sos

  • 2 łyżki oleju lnianego,
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • sól i czarny pieprz.

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Buraki wyszorować, osuszyć i owinąć w folię aluminiową, następnie włożyć do piekarnika i piec przez 40 – 60 minut. Im dłużej buraki będą się piec tym będą słodsze i bardziej soczyste.
  2. Kiedy buraki się upieką, rozwinąć je z folii i ostudzić. W tym czasie przygotować pozostałe składniki: jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę pokroić na cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny; seler pokroić na cienkie plasterki, a z granatu delikatnie wydłubać pestki. W szklance wymieszać wszystkie składniki sosu.
  3. Ostudzone buraki obrać i pokroić na ósemki. Połączyć je jabłkami, selerem oraz sosem i delikatnie wymieszać. Na koniec przełożyć wszystkie składniki na talerz, obsypać granatem.

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.