Spaghetti bolognese
- Data publikacji: 10.01.2019
- 5 min
Ilość porcji: 2
Składniki
- 5 ml oleju roślinnego,
- 50 g pokrojonej w plasterki cebuli,
- 50 g pokrojonego w kosteczkę mixu papryk,
- 100 g pokrojonych w ćwiartki pieczarek,
- 50 g drobno pokrojonego selera,
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
- 30 g przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- łyżeczka suszonego oregano,
- 100 g pokrojonych w kosteczkę pomidorów,
- 100 ml bulionu,
- 10 g żółtego sera niskobiałkowego,
- 300 ml wody,
- 90 g makaronu do spaghetti niskobiałkowego.
Sposób przygotowania
- Na dużej patelni rozgrzej olej.
- Dodaj dynię, cebulę, paprykę, pieczarki, seler, czosnek, pomidorki koktajlowe i przecier pomidorowy i smaż 5 minut aż warzywa się zarumienią.
- Wymieszaj z bazylią i oregano i smaż minutę.
- Dodaj pomidory i bulion i duś. Niech danie się dusi na małym ogniu około 10 minut.
- Jednocześnie w garnku zagotuj wodę na makaron i ugotuj go z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Makaron podziel na 2 porcje, podaj z sosem bolognese i startym żółtym serem niskobiałkowym.
Smacznego!