Śledzie z boczniaków (6 porcji)
- Data publikacji: 20.02.2020
- 5 min
Składniki
Sos pomidorowy
- 0,5 paczki ziaren gorczycy,
- 250 g cebuli (1,5 sztuki),
- 2,5 łyżki cukru,
- 0,25 szklanki octu,
- 50 g masła,
- 30 ml oleju,
- 50g przecieru pomidorowego,
- 2 szt. liścia laurowego,
- pieprz biały do smaku.
Śledzie
- sól,
- pieprz,
- 130 g boczniaków,
- 10 ml oleju (do smażenia).
Sposób przygotowania
- Na oleju przesmażyć pokrojone w paski boczniaki, po 2 minuty z każdej strony.
- Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem, wystudzić.
- Na maśle przesmażyć gorczycę, dodać cebulę, kiedy się zeszkli dodać przecier, olej, cukier, ocet i przyprawy.
- Zalać boczniaki sosem i zamknąć szczelnie w słoiku lub pudełku.
- Wstawić do lodówki na noc.
Wartość odżywcza
Śledzie | W PORCJI | |
ENERGIA (kcal) | 1171,55 | 195,1 |
BIAŁKO (g) | 30,93 | 5,16 |
PHE (mg) | 703,7 | 117,25 |