Śledzie z boczniaków (6 porcji)

sledzie z boczniakow
  • Data publikacji: 20.02.2020
  • 5 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

Sos pomidorowy

  • 0,5  paczki ziaren gorczycy,
  • 250 g cebuli (1,5 sztuki),
  • 2,5 łyżki cukru,
  • 0,25  szklanki octu,
  • 50 g masła,
  • 30 ml oleju,
  • 50g przecieru pomidorowego,
  • 2 szt. liścia laurowego,
  • pieprz biały do smaku.

Śledzie

  • sól,
  • pieprz,
  • 130 g boczniaków,
  • 10 ml oleju (do smażenia).

Sposób przygotowania

  1. Na oleju przesmażyć pokrojone w paski boczniaki, po 2 minuty z każdej strony.
  2. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem, wystudzić.
  3. Na maśle przesmażyć gorczycę, dodać cebulę, kiedy się zeszkli dodać przecier, olej, cukier, ocet i przyprawy.
  4. Zalać boczniaki sosem i zamknąć szczelnie w słoiku lub pudełku.
  5. Wstawić do lodówki na noc.

Wartość odżywcza

  Śledzie W PORCJI
ENERGIA (kcal) 1171,55 195,1
BIAŁKO (g) 30,93 5,16
PHE (mg) 703,7 117,25

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.