Lutenica

przepis na lutenice
  • Data publikacji: 21.01.2019
  • 10 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Czas przygotowania: 40 minut + 1 godzina pieczenia

Składniki na 2 słoiki

  • 5 czerwonych papryk,
  • 3 marchewki,
  • 1 bakłażan,
  • ¼ szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego,
  • 1 – 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • ½ łyżeczki mielonego kminku,
  • ¼ łyżeczki chili,
  • sól i czarny pieprz.

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć wszystkie warzywa w całości i piec przez 30 minut. Po tym czasie przewrócić warzywa na drugą stronę i piec kolejne 20 – 30 minut do czasu, aż będą wyraźnie czarne i mocno przypalone.
  2. Upieczone papryki oraz marchew przełożyć do szczelnego woreczka lub plastikowego pudełka i zostawić je na 15 minut – dzięki temu będą łatwiej się obierać. Bakłażana przekroić na pół i delikatnie wyjąć miąższ, skórę wyrzucić. Następnie papryki wyjąć z pudełka, przeciąć na pół, pozbyć się pestek i obrać ze skóry. Marchew obrać ze skóry.
  3. Obrane warzywa przełożyć do naczynia blendera i rozdrobnić. Na dnie szerokiego garnka z grubym dnem rozgrzać olej, dodać warzywa oraz wszystkie pozostałe składniki. Smażyć przez 15 – 20 minut na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  4. Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotową ljutenicę przełożyć do słoików i trzymać w lodówce do 2 tygodni lub zapasteryzować tak jak w tym przepisie, żeby móc przechowywać ją do końca roku. Jeśli planujecie pasteryzować ljutenicę, warto zrobić ją z większych proporcji.

Wartość odżywcza

*do smaku
Lutenica
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Papryka
1150
61,3
1,2
47,3
Marchewka
135
Bakłażan
240
Olej rzepakowy lub słonecznikowy
55
Przecier pomidorowy
120
Cukier trzcinowy
10
Kminek (1/2 łyżeczki)
2
Chilli (1/4 łyżeczki)
1
Sól*
 
Pieprz*
 
Suma
1713

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.