Lutenica
- Data publikacji: 21.01.2019
- 10 min
Czas przygotowania: 40 minut + 1 godzina pieczenia
Składniki na 2 słoiki
- 5 czerwonych papryk,
- 3 marchewki,
- 1 bakłażan,
- ¼ szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
- ½ szklanki przecieru pomidorowego,
- 1 – 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
- ½ łyżeczki mielonego kminku,
- ¼ łyżeczki chili,
- sól i czarny pieprz.
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć wszystkie warzywa w całości i piec przez 30 minut. Po tym czasie przewrócić warzywa na drugą stronę i piec kolejne 20 – 30 minut do czasu, aż będą wyraźnie czarne i mocno przypalone.
- Upieczone papryki oraz marchew przełożyć do szczelnego woreczka lub plastikowego pudełka i zostawić je na 15 minut – dzięki temu będą łatwiej się obierać. Bakłażana przekroić na pół i delikatnie wyjąć miąższ, skórę wyrzucić. Następnie papryki wyjąć z pudełka, przeciąć na pół, pozbyć się pestek i obrać ze skóry. Marchew obrać ze skóry.
- Obrane warzywa przełożyć do naczynia blendera i rozdrobnić. Na dnie szerokiego garnka z grubym dnem rozgrzać olej, dodać warzywa oraz wszystkie pozostałe składniki. Smażyć przez 15 – 20 minut na niedużym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotową ljutenicę przełożyć do słoików i trzymać w lodówce do 2 tygodni lub zapasteryzować tak jak w tym przepisie, żeby móc przechowywać ją do końca roku. Jeśli planujecie pasteryzować ljutenicę, warto zrobić ją z większych proporcji.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
Papryka |
|
|
|
|
Marchewka |
|
|||
Bakłażan |
|
|||
Olej rzepakowy lub słonecznikowy |
|
|||
Przecier pomidorowy |
|
|||
Cukier trzcinowy |
|
|||
Kminek (1/2 łyżeczki) |
|
|||
Chilli (1/4 łyżeczki) |
|
|||
Sól* |
|
|||
Pieprz* |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!