Świąteczny barszczyk z krokietami
- Data publikacji: 20.12.2019
- 10 min
Składniki na barszczyk
- 2 kg buraczków,
- 24 g octu jabłkowego,
- 3 g majeranku suszonego,
- 20 g cukru,
- 600 g jabłka,
- 4 litry bulionu warzywnego,
- 120 g śliwki suszonej,
- 45 g czosnku,
- sól,
- pieprz,
- 4 g liści laurowych,
- 2 g kminku,
- 10 g ziela angielskiego,
- 5 g pieprzu czarnego.
Sposób przygotowania
Buraki dokładnie umyć i obrać. Następnie zetrzeć razem z jabłkiem na tarce jarzynowej o grubych oczkach. 2/3 buraków z jabłkiem włożyć do dużego garnka i dodać resztę składników poza majerankiem. Czosnek dodać nieobrany, tylko przekrojony w poprzek. Całość zalać bulionem warzywnym i postawić na ogniu nie pozwalając, żeby barszcz się zagotował (ma tylko delikatnie „mrugać’’). Po ok. 2-3 godzinach doprawić do smaku i zdjąć z ognia. Wtedy dosypać pozostałą 1/3 startych buraków bez jabłka i roztarty w dłoniach majeranek. Zostawić do ostygnięcia. Barszcz podawać z makaronem niskobiałkowym PKU, krokietami PKU lub pierogami PKU.
|
|
|
Energia (kcal) | 1730,96 | 86,65 |
Białko (g) | 58,15 | 2,90 |
Fenyloalanina (mg) | 2413,20 | 120,66 |
Składniki na krokiety
- 80 g mąki niskobiałkowej PKU,
- 5 g soli,
- 3 g ziół prowansalskich,
- 5 g masła extra 82% tłuszczu,
- 200 g ProZero*,
- 15 g koncentratu pomidorowego 30%,
- 15 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.
Sposób przygotowania
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zioła i wymieszać. Dodać ProZero, roztopione masło, koncentrat i wymieszać na gładką masę, aby nie było grudek. Rozgrzać patelnię teflonową, dodać odrobinę oleju i wlać ciasto (rozlewać równomiernie po całej patelni). Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron. Po wystudzeniu zwinąć w nie kapustę i zanurzyć w kleju z mąki i wody. Obtoczyć w bułce tartej PKU i smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru.
|
|
|
Energia (kcal) | 621,58 | 207,19 |
Białko (g) | 1,19 | 0,39 |
Fenyloalanina (mg) | 42,02 | 14,00 |
Smacznego!