Tarta owocowa z masą mango
- Data publikacji: 07.04.2020
- 10 min
Składniki na 12 porcji.
Składniki na masę
- 250 gram ProZero,
- 50 gram masła extra 82% tł.,
- 30 gram mąki niskobiałkowej PKU,
- 100 gram mango pulpy,
- 50 gram cukru.
Sposób przygotowania
Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i wykonać zasmażkę. Zalać ProZero i dodać cukier. Pulpę z mango gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Wystudzić i zalać chłodną masą wypieczoną tartę. Poukładać owoce i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Składniki na ciasto kruche
- 100 gram masła extra 82% tł.,
- 50 gram cukru brązowego „Castor”,
- 180 gram mąki niskobiałkowej PKU,
- 20 gram wody.
Składniki na wypełnienie owocowe
- 80 gram malin,
- 80 gram truskawek,
- 70 gram borówek.
Sposób przygotowania
Rozgrzać piernik do 200 stopni C. Wrzucić do miski masło i cukier brązowy. Mieszać rękami, aż połączą się wszystkie składniki. Dodać mąkę, wymieszać i dodać 1 łyżkę zimnej wody. Następnie mieszać, aż powstanie jednolita masa. Foremkę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Włożyć na 10 minut do zamrażarki.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Wystudzić. Na koniec ozdobić owocami.
Wartość odżywcza
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
ProZero |
|
|
|
|
Masło extra 82% |
|
|||
Mąka niskobiałkowa PKU |
|
|||
Pulpa mango |
|
|||
Cukier |
|
|||
Cukier brązowy |
|
|||
Woda |
|
|||
Maliny |
|
|||
Truskawki |
|
|||
Borówki |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!