Tarta owocowa z masą mango

przepis na tartę z owocami
  • Data publikacji: 07.04.2020
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki na 12 porcji.

Składniki na masę

  • 250 gram ProZero,
  • 50 gram masła extra 82% tł.,
  • 30 gram mąki niskobiałkowej PKU,
  • 100 gram mango pulpy,
  • 50 gram cukru.

Sposób przygotowania

Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i wykonać zasmażkę. Zalać ProZero i dodać cukier. Pulpę z mango gotować na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Wystudzić i zalać chłodną masą wypieczoną tartę. Poukładać owoce i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Składniki na ciasto kruche

  • 100 gram masła extra 82% tł.,
  • 50 gram cukru brązowego „Castor”,
  • 180 gram mąki niskobiałkowej PKU,
  • 20 gram wody.

Składniki na wypełnienie owocowe

  • 80 gram malin,
  • 80 gram truskawek,
  • 70 gram borówek.

Sposób przygotowania

Rozgrzać piernik do 200 stopni C. Wrzucić do miski masło i cukier brązowy. Mieszać rękami, aż połączą się wszystkie składniki. Dodać mąkę, wymieszać i dodać 1 łyżkę zimnej wody. Następnie mieszać, aż powstanie jednolita masa. Foremkę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Włożyć na 10 minut do zamrażarki.

Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Wystudzić. Na koniec ozdobić owocami.

Wartość odżywcza

 
Tarta owocowa z masą mango
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
ProZero
250
242,8
0,4
16,5
Masło extra 82%
150
Mąka niskobiałkowa PKU
210
Pulpa mango
100
Cukier
50
Cukier brązowy
50
Woda
20
Maliny
80
Truskawki
80
Borówki
70
Suma
1060

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.