Ziemniaczane księżyce

ziemniaczane księżyce
  • Data publikacji: 16.07.2020
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki na 16 sztuk

Ciasto

  • 400 g ziemniaków,
  • 100 g skrobi ziemniaczanej,
  • 5 g zamiennika jaja n/białkowy PKU  ,,Bezgluten” + 7 g wody,
  • 10 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • sól, pieprz czarny mielony.

Farsz

  • 75 g pieczarek,
  • 52 g cebuli,
  • 75 g marchwi,
  • 5 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.

Sposób przygotowania

Włoszczyznę zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach - całość podsmażyć na oleju, doprawić i odstawić na bok do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotować ciasto na pierogi: ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. W szklance przygotować n/białkowy zamiennik jaja PKU. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do puree, następnie przełożyć do miski, dodać zamiennik jaja, skrobię i całość dokładnie wymieszać.

Blat podsypać mąką PKU. Ciasto podzielić na 4 części. ¼ ciasta wyłożyć na blat rozwałkować delikatnie i z jednej części wykrawać za pomocą szklanki 8 kółek. W jedno kółko ciasta włożyć farsz, przyłożyć drugim kółkiem. Całość obrębu zamknąć dociskając palcami brzegi, które można dodatkowo docisnąć widelcem. Przygotowane pierogi podsmażamy na złoty kolor na patelni. Tak samo postępujemy z resztą ciasta - powinno nam wyjść ok. 15 sztuk pierogów. Pierogi można podawać jako główne danie obiadowe z ulubionym sosem n/białkowym PKU oraz w towarzystwie świeżych warzyw z oliwą.

Wartość odżywcza

*do smaku
Ziemniaczane księżyce
Składniki ilość (g) Energia (kcal) na 100g Białko (g) na 100g Fenyloalanina (mg) na 100g
Ziemniaki
400
119,1
1,7
69,7
Skrobia ziemniaczana
100
Zamiennik jajka
5
Woda
7
Olej rzepakowy
15
Sól*
 
Pieprz*
 
Pieczarki
75
Cebula
52
Marchew
75
Suma
729

Smacznego!

 

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.