Żurek
- Data publikacji: 28.04.2022
- 10 min
Składniki
- 500 g bulionu warzywnego,
- 150 g ProZero*,
- 40 g boczniaków,
- 60 g cebuli,
- 10 g czosnku,
- 3 g majeranku tartego,
- 120 g ziemniaków,
- 80 g marchwi,
- 3 g liści laurowych,
- 2 g ziela angielskiego,
- 150 g wody z kiszonej kapusty,
- sól i pieprz czarny mielony do smaku wg uznania.
Sposób przygotowania
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Boczniaki pokroić w paski.
W garnku rozgrzać olej, przesmażyć cebulę, czosnek, boczniaki. Zalać bulionem, zagotować. Dodać ProZero, ziemniaki i tartą marchew. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Dodać wodę z kiszonej kapusty i majeranek.
Gotować całość około 10 minut. Doprawić do smaku.
Wartości odżywcze
|
|
|
Energia (kcal) | 310,67 | 77,66 |
Białko (g) | 8,70 | 2,17 |
Fenyloalanina (mg) | 396,00 | 99,00 |
Smacznego!