Żurek

żurek przepis
  • Data publikacji: 28.04.2022
  • 10 min
 Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 500 g bulionu warzywnego,
  • 150 g ProZero*,
  • 40 g boczniaków,
  • 60 g cebuli,
  • 10 g czosnku,
  • 3 g majeranku tartego,
  • 120 g ziemniaków,
  • 80 g marchwi,
  • 3 g liści laurowych,
  • 2 g ziela angielskiego,
  • 150 g wody z kiszonej kapusty,
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku wg uznania.

Sposób przygotowania

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Boczniaki pokroić w paski.

W garnku rozgrzać olej, przesmażyć cebulę, czosnek, boczniaki. Zalać bulionem, zagotować. Dodać ProZero, ziemniaki i tartą marchew. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Dodać wodę z kiszonej kapusty i majeranek.

Gotować całość około 10 minut. Doprawić do smaku.

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze:
w całości
w proponowanej porcji/sztuce
Energia (kcal) 310,67 77,66
Białko (g) 8,70 2,17
Fenyloalanina (mg) 396,00 99,00

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.