Kisiel marchewkowy
- Data publikacji: 21.01.2019
- 10 min
Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki na 2 - 4 porcje:
- 1 szklanka soku marchewkowego,
- ½ szklanki soku pomarańczowego,
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
- 1 – 2 łyżeczki syropu z agawy,
- ¼ łyżeczki imbiru,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki wody,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
- W niedużej szklance połączyć wodę, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Do niedużego rondelka dodać wszystkie pozostałe składniki i stopniowo podgrzewać na małym ogniu delikatnie mieszając.
- Kiedy zawartość rondelka będzie bliska wrzeniu zmniejszyć ogień i przygotować trzepaczkę. Stopniowo wlewać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie i soku cały czas dokładnie mieszając do momentu, aż kisiel nie zgęstnieje odpowiednio.
- Podawać gorący z dodatkową skórką pomarańczową lub szczyptą cynamonu na wierzchu.
Wartość odżywcza:
|
||||
Składniki | ilość (g) | Energia (kcal) na 100g | Białko (g) na 100g | Fenyloalanina (mg) na 100g |
---|---|---|---|---|
sok marchewkowy |
|
|
|
|
sok pomarańczowy |
|
|||
skórka z pomarańczy |
|
|||
syrop z agawy |
|
|||
imbir |
|
|||
cynamon |
|
|||
mąka ziemniaczana |
|
|||
woda |
|
|||
sok z cytryny |
|
|||
Suma |
|
Smacznego!