Zupa z pora i dyni
- Data publikacji: 10.11.2022
- 5 min
Składniki
- 1 szklanka purée z dyni*,
- 2 małe pory,
- 1/2 szklanki ProZero,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- sól i pieprz.
Przygotowanie zupy
Umyte i pokrojone pory wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem, podsmażaj do momentu, aż zmiękną. Następnie dodaj purée z dyni i zalej całość bulionem warzywnym, gotując jeszcze przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem, dodając ProZero. Na koniec zblenduj wszystko na gładki krem.
Przygotowanie purée z dyni
Dynię przekrój na pół i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz około 1 h. Upieczoną dynię przestudź i za pomocą łyżki wyjmij część z nasionami i wyrzuć (lub ususz nasiona). Następnie wyjmij miąższ, a skórę wyrzucić. Z miąższu odmierz potrzebną ilość, resztę możesz wykorzystać do innych przepisów dyniowych lub też zamrozić.
Smacznego!