Zupa z pora i dyni

przepis na zupę z pora i dyni
  • Data publikacji: 10.11.2022
  • 5 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki

  • 1 szklanka purée z dyni*,
  • 2 małe pory,
  • 1/2 szklanki ProZero,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie zupy

Umyte i pokrojone pory wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem, podsmażaj do momentu, aż zmiękną. Następnie dodaj purée z dyni i zalej całość bulionem warzywnym, gotując jeszcze przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem, dodając ProZero. Na koniec zblenduj wszystko na gładki krem.

Przygotowanie purée z dyni

Dynię przekrój na pół i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz około 1 h. Upieczoną dynię przestudź i za pomocą łyżki wyjmij część z nasionami i wyrzuć (lub ususz nasiona). Następnie wyjmij miąższ, a skórę wyrzucić. Z miąższu odmierz potrzebną ilość, resztę możesz wykorzystać do innych przepisów dyniowych lub też zamrozić.

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.