Surówka z kapusty pekińskiej, jarmużu i gruszki
- Data publikacji: 10.01.2019
- 5 min
Składniki na 4 porcje
- 1/4 główki kapusty pekińskiej,
- 200 g jarmużu (3 liście),
- 1 gruszka,
- 1 pietruszka lub seler korzeniowy,
- 1/2 zielonej papryki,
- 1 zielona papryczka chilli,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- winegret: oliwa extra vergine, miód lub syrop klonowy, sok z cytryny, sól i pieprz.
Sposób przygotowania
Kapustę opłukać, osuszyć i posiekać, włożyć do dużej miski. Jarmuż umyć, osuszyć, oderwać liście od twardych części pośrodku i jak najdrobniej je poszatkować. Dodać do kapusty razem z obraną i pokrojoną gruszką, skropić wszystko 2 łyżeczkami soku z cytryny, 2 łyżeczkami oliwy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Dodać resztę składników: obraną i startą na tarce pietruszkę lub seler, cienko posiekaną paprykę, drobno posiekaną zieloną papryczkę chili bez pestek, szczypiorek, natkę i posiekane orzechy (można je lekko zrumienić na patelni). Wszystko wymieszać.
Dodać mieszankę oliwy, miodu lub syropu klonowego i soku z cytryny (wszystkiego po 1 łyżce), doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić na pół godziny jeśli mamy czas.
Smacznego!