Surówka z kapusty pekińskiej, jarmużu i gruszki

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ, JARMUŻU I GRUSZKI
  • Data publikacji: 10.01.2019
  • 5 min
Redakcja VitaFlo

Redakcja VitaFlo

Składniki na 4 porcje

  • 1/4 główki kapusty pekińskiej,
  • 200 g jarmużu (3 liście),
  • 1 gruszka,
  • 1 pietruszka lub seler korzeniowy,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • 1 zielona papryczka chilli,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • winegret: oliwa extra vergine, miód lub syrop klonowy, sok z cytryny, sól i pieprz.

Sposób przygotowania

Kapustę opłukać, osuszyć i posiekać, włożyć do dużej miski. Jarmuż umyć, osuszyć, oderwać liście od twardych części pośrodku i jak najdrobniej je poszatkować. Dodać do kapusty razem z obraną i pokrojoną gruszką, skropić wszystko 2 łyżeczkami soku z cytryny, 2 łyżeczkami oliwy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Dodać resztę składników: obraną i startą na tarce pietruszkę lub seler, cienko posiekaną paprykę, drobno posiekaną zieloną papryczkę chili bez pestek, szczypiorek, natkę i posiekane orzechy (można je lekko zrumienić na patelni). Wszystko wymieszać.

Dodać mieszankę oliwy, miodu lub syropu klonowego i soku z cytryny (wszystkiego po 1 łyżce), doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić na pół godziny jeśli mamy czas.

Smacznego!

Artykuł był pomocny?
Podziel się nim z innymi!

BądźMY w kontakcie!

jeśli masz pytania lub wątpliwości - napisz do nas.